Blog

Dynaamiset markkinat täynnä mahdollisuuksia - Miksi Vietnam on houkutteleva viejille?

Kirjoittanut Juhani Laitala | syyskuuta 25, 2024

Kiinasta tuotannon siirtäminen Vietnamiin on kasvattanut maan taloutta, koska yritykset etsivät sekä halvempaa työvoimaa että tuotantoketjujen monipuolistamista. Tuotanto ei kuitenkaan ole ainoa asia, joka Vietnamissa kukoistaa, vaan myös kuluttajapohja, mikä tekee siitä yhä kiinnostavamman markkinan viejille.  

Vietnam on kokenut merkittävän talouskasvun ja muutoksen viime vuosikymmeninä, kun se on siirtynyt sosialistisesta talousjärjestelmästä avoimempaan markkinatalouteen. Maassa on paljon myönteisiä liiketoimintaedellytyksiä, kuten vakaa poliittinen järjestelmä, jatkuva korkea talous- ja markkinakasvu, runsaasti nuorta ja ammattitaitoista työvoimaa sekä suhteellisen avoin ympäristö suorille ulkomaisille investoinneille.  

Yritysystävälliset politiikat ja kannustimet ovat ainutlaatuisia alueella, ja ne edistävät ulkomaisen pääoman tuloa. 

Maan talouskehitykselle on tunnusomaista BKT:n voimakas kasvu, suorien ulkomaisten investointien lisääntyminen ja vientiin suuntautunut teollisuus.  

Kaakkois-Aasian risteyksessä sijaitsevan Vietnamin strategista sijaintia ei pidä aliarvioida. Siitä on valtavasti hyötyä sekä itse taloudelle että yrityksille, jotka haluavat hyödyntää Vietnamin läheisyyttä suuriin talouksiin ja hyödyntää sen roolia kasvavana toimijana alueellisissa ja maailmanlaajuisissa toimitusketjuissa.  

Avointa kaupankäyntiä varten  

Vietnam näyttää olevan sitoutunut edistämään ystävällistä liiketoimintaympäristöä uudistusten ja politiikan täytäntöönpanon ennakoivan lähestymistavan avulla. Hallitus on tehnyt aloitteita byrokraattisten prosessien virtaviivaistamiseksi, byrokratian vähentämiseksi ja liiketoiminnan helpottamiseksi.  

Samaan aikaan Vietnam on osallistunut aktiivisesti kauppasopimuksiin, mikä on nostanut maan asemaa maailmanlaajuisena kauppakumppanina. Sellaiset sopimukset kuin Tyynenmeren ylittävän kumppanuuden kattava ja edistyksellinen sopimus ( Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership , CPTPP) ja EU:n ja Vietnamin välinen kauppasopimus (EU-Vietnam Trade Agreement , EVFTA) ovat laajentaneet markkinoillepääsyä ja luoneet suotuisat olosuhteet kansainväliselle liiketoiminnalle sekä luoneet vankan perustan sijoittajille, jotka etsivät pitkän aikavälin vakautta ja kasvua.  

Likviditeetti keskiössä  

Huolimatta BKT:n kasvun voimakkaasta elpymisestä vuonna 2023 Vietnamin talous kohtasi haasteita vuonna 2024 vientitilausten merkittävän vähenemisen vuoksi. Kotimarkkinat ja palvelusektori johtavat talouskasvua, kun taas tuonti, vienti ja teollisuustuotanto ovat supistuneet, mikä korostaa maan riippuvuutta maailmanmarkkinoiden kysynnästä.  

Tämä on puristanut monien yritysten käyttöpääomaa, ja Atradiuksen viimeisimmän maksukäytäntöbarometrin (PPB) mukaan 89 prosenttia vietnamilaisista yrityksistä ilmoitti maksuvalmiuspulan olevan ensisijainen syy maksuviivästyksiin. Tämä likviditeettiongelma on kiihdyttänyt kauppaluottojen käyttöä rahoituslähteenä, ja 64 prosenttia Atradiuksen kyselyn kohteena olleista yrityksistä on turvautunut avoimeen kauppaan viimeisten 12 kuukauden aikana.  

Toistaiseksi monet vietnamilaiset yritykset ovat selviytyneet haasteellisesta ympäristöstä tarjoamalla pidempiä luottoehtoja, jotka ylittävät perinteisen 30 päivän keskiarvon laskutuksesta. Avoimen tilin kaupankäynti on kasvussa, kun yritykset laajentavat toimintaansa ulkomaille ja pyrkivät säilyttämään kansainvälisen kilpailukykynsä. Maksuaikojen pidentyminen lisää kuitenkin maksujen laiminlyönnin riskiä, mikä lisää strategisen luotonhallinnan tarvetta.  

Jatkuvat haasteet ja tulevaisuuden näkymät:  

Taloudellisesta menestyksestä huolimatta yritykset Vietnamissa kamppailevat raskaiden säännösten, heikon teollis- ja tekijänoikeuksien suojan, monimutkaisten yritysverojärjestelmien sekä infrastruktuurin ja digitaalisten yhteyksien puutteiden kanssa. Näissä haasteissa selviytyminen edellyttää strategista suunnittelua ja tietoon perustuvaa päätöksentekoa.  

Vietnamin kunnianhimoinen tavoite saavuttaa korkea tulotaso vuoteen 2045 mennessä luo yrityksille sekä merkittäviä kasvumahdollisuuksia, mutta vaatii samalla yrityksiltä kykyä hallita kompleksisia toimintaympäristöjä. Avainasemassa on tehokkaiden riskinhallintastrategioiden käyttöönotto, luottovakuutuksen hyödyntäminen ja kehittyvän liiketoimintaympäristön seuraaminen. Vietnamin dynaamiset markkinat tarjoavat valtavasti kasvupotentiaalia, ja oikealla lähestymistavalla yritykset voivat hyödyntää tätä nousevaa talousmahtia.  

Autamme sinua navigoimaan näillä kiehtovilla markkinoilla, ja olemme laatineet listan 8 tärkeästä vinkistä Vietnamiin vieville yrityksille: 8 tärkeää vientivinkkiä Vietnamiin