Blog

Velkojen perinnän tulevaisuus on paljon sovittelevampi

Kirjoittanut Juhani Laitala | syyskuuta 25, 2024

Perinteinen kaupallinen perintä tiukkoine vaatimuksineen ja maksuajankohtineen menettää yhä enemmän merkitystään. Vaikka toimin globaalin B2B-perintäyhtiön Tanskan maajohtajana, pidän tätä myönteisenä kehityssuuntana.  

Teksti: Katja Rolf Larsen, Atradius Collectionsin Pohjoismaiden johtaja. 

Sen jälkeen, kun konkurssit alkoivat lisääntyä vuonna 2021, olemme olleet Atradius Collectionsilla kiireisiä. Näin on tapahtunut, koska yritysten on ollut ympäri maailmaa vaikeampi maksaa laskujaan, ja meidän on täytynyt käsitellä enemmän perintätapauksia. Olemme jopa joutuneet palkkaamaan lisää työntekijöitä käsittelemään tapausten suurta määrää. 

Siksi voi olla vaikea nähdä perintäalan suurta perussuuntausta juuri nyt - sitä, että yritykset ovat yleisesti ottaen tulleet paremmiksi välttämään perintätapauksia ja että ne tulevat vain paranemaan siinä tulevaisuudessa. Tämä on suuntaus, jota en ainoastaan pidä tervetulleena perintäliiketoiminnassamme vaan jota itse asiassa aktiivisesti edistän.  

Ensi silmäyksellä se saattaa kuulostaa siltä, että vedän maton oman liiketoimintamme alta. Hulluudessa on kuitenkin järkeä, koska kaikki voittavat, kun perintätapauksia vältetään. 

Atradius Collectionsille tämä tarkoittaa sitä, että keskitymme enemmän ennaltaehkäiseviin toimiin; palveluihin, jotka voivat auttaa asiakkaitamme saamaan maksun ajallaan siitä hetkestä lähtien, kun he laativat laskun.  

Asiakkaat nähdään kauppakumppaneina  

Yksi tärkeimmistä syistä siihen, että B2B-perintätapausten määrä on laskussa, on se, että useimmat yritykset ovat muuttaneet suuresti lähestymistapaansa asiakkaisiinsa. Painopiste on siirtynyt oikea-aikaisesta maksamisesta maksun varmistamiseen tuhoamatta suhdetta asiakkaaseen. Tässä suhteessa asiakas nähdään ja kohdellaan ensisijaisesti kauppakumppanina. Asiakkaat voivat pitää luottamuksen rikkomisena sitä, että heitä vastaan nostetaan perintätapauksia, ja silloin on vaarana, että he jättävät hyvästit tulevalle liiketoiminnalle ja yhteistyökumppanuudelle. 

Toinen syy on automaatio. Yrityksille on tullut helpommaksi antaa kehittyneen teknisen järjestelmän lähettää ammattimaisia sähköpostiviestejä tiettyinä päivämäärinä nähdäkseen, onko asiakkaalla vastalauseita tai maksuhaasteita. Tämä lähestymistapa avaa oven vuoropuhelulle maksusta ennen muistutusten tai perintäilmoitusten lähettämistä.  

Kaikkea ei voi automatisoida  

Vaikka nykyään on mahdollista nopeuttaa maksuja automaattisesti ja aloittaa vuoropuhelu asiakkaiden kanssa, on silti tärkeää, että työntekijä voi vastata puhelimeen ja käydä vuoropuhelua: muutoin asiakkaalle voi syntyä vaikutelma, että hän käy vuoropuhelua chatbotin kanssa. 

Aivan kuten Atradius Collectionsille on tärkeää, että sen työntekijät eri puolilla maailmaa puhuvat paikallisia kieliä ja tuntevat paikalliset perintäsäännöt, on yhtä tärkeää, että työntekijät ymmärtävät yrityskulttuurin, henkilökohtaisen kontaktin merkityksen ja näkevät hyvän lähtökohdan parhaiden mahdollisten sopimusten neuvottelemiseksi. 

Siirtyminen kohti paljon sovittelevampaa perintäalaa ei siis tarkoita sitä, että vähennämme työntekijöiden määrää maailmanlaajuisesti, vaan sitä, että perintätoimistomme priorisoivat entistä enemmän sen estämiseksi, että maksamatta jättämiset eivät päätyisi perintätapauksiksi. 

Tulevaisuus on kestävää kauppaa  

Kun ennen jopa 90 prosenttia erääntyneistä laskuista päätyi perintätapauksiksi, huomaamme nyt, että yhä useammat yritykset ovat kiinnostuneita investoimaan ennaltaehkäisevään työhömme. 

Tämän vuoksi panostamme ennaltaehkäisevän työmme laajentamiseen ja olemme alkaneet tarjota sitä osana perintätuotettamme. Tarjolla on esimerkiksi mahdollisuus ostaa tekoälyllä toimiva työkalu, joka ennustaa kauppakumppaneiden riskejä omien tietolähteidemme perusteella. 

En usko, että velkojen perinnästä tullaan koskaan luopumaan kokonaan, mutta mielestäni on myönteistä nähdä, että yritykset asettavat hyvät suhteet asiakkaisiinsa etusijalle ja alkavat käyttää enemmän työkaluja velkojen perinnässä.