<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-MJ45R64" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
I1 - What is Credit Insurance-1

Share this article on

Rantautuvatko B2B-maksuvalmiusongelmat Suomeen?

Yritysten B2B-maksukäytösnäkymien heikkeneminen on suuri huolenaihe itäeurooppalaisille yrityksille.

Itä-Euroopassa ei kuitenkaan olla vajottu synkkyyteen, sillä Atradiuksen uusimman Itä-Eurooppaa koskevan maksukäytäntöbarometrin tuloksista käy ilmi, että yritykset suhtautuvat varovaisen optimistisesti kasvunäkymiin. Lisäksi kolmannes kyselyyn vastanneista yrityksistä toteaa käyttävänsä todennäköisesti tänä vuonna luottovakuutusta, mikä mahdollistaa kilpailukyvyn koti- ja vientimarkkinoilla.

Toisaalta noin puolet vastaajista odottaa liiketoiminnan kannattavuuden heikkenevän seuraavien 12 kuukauden aikana. Pääasialliseksi syyksi maksujen myöhästymiseen tai laiminlyöntiin B2B-kaupankäynnissä mainittiin asiakkaiden maksuvalmiusongelmat, jotka ovat laajalti raportoitu haaste kaikilla markkinoilla ja toimialoilla.

Samat huolet koskevat myös suomalaisyrityksiä. Erityisesti tapetilla oleva energiakriisi hankaloittaa tilannetta. Moninkertaistuvat energiakustannukset voivat vaarantaa yritysten koko liiketoiminnan jatkumisen. Kaikista lujimmin energiakriisi iskee teollisuuteen, joka on taloutemme selkäranka.

On siis selvää, että yrityksiä pitää tukea jollakin tavalla. Tämä on myös kilpailukykykysymys, sillä monissa muissa maissa on jo tartuttu toimeen. Nyt vaaditaan valppautta myös meillä Suomessa. Korkea inflaatio, geopoliittiset jännitteet ja tuotantopanoskustannusten nousu tuovat oman lisämausteensa soppaan.

Lamaan on kuitenkin vielä onneksi pitkä matka. Suomen talouden valopilkkuna on työllisyystilanne, joka on pysynyt erittäin hyvällä tasolla. Tämä jos mikä on hyvä uutinen.

Yritysten tuleekin nyt itse olla valmiudessa ja tehdä järkeviä päätöksiä riskienhallinnan suhteen.

Raportit ovat kokonaisuudessaan saatavilla täältä.

 

Share this article on

Read more