<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-MJ45R64" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Peak

Share this article on

Yrityksillä on edessä tasapainoilua

Maailmantalous on siirtymässä skenaarioon, jossa kasvu on hidasta mutta positiivista vuosina 2023 ja 2024.

Mitä odottaa tulevilta kuukausilta?

Maailmantalous on kehittynyt paremmin, kuin vuoden alussa odotettiin. Kiinan talouden elpyminen pandemian jälkeen sekä Yhdysvaltojen ja euroalueen talouksien resilienssi korkeiden energiahintojen suhteen tuovat helpotusta maailmankaupan kasvuun vuonna 2023. Rahapolitiikan kiristämisen vaikutus kysyntään on kuitenkin vielä tuntuvaa, minkä vuoksi vuosien 2023 ja 2024 näkymät ovat vaimeat.

Myönteistä on, että EKP:n mukaan rahoitusehtojen kiristymisen vaikutusta lieventää jossain määrin yritysten liikevaihdon jatkuva kasvu. Toistaiseksi taloudellisesti haavoittuvien yritysten osuus on pysynyt suurin piirtein ennallaan. EKP:n laskelmien mukaan 5,8 prosentilla euroalueen yrityksistä on ollut vaikeuksia jatkaa liiketoimintaansa ja maksaa velkojaan viimeisten kuuden kuukauden aikana.

Mitä tämä tarkoittaa yrityksille?

Näissä olosuhteissa on väistämätöntä, että joidenkin yritysten on tulevina kuukausina vaikeampi maksaa laskujaan. Yritysten on kuitenkin mahdollista turvata myyntisaatavansa esimerkiksi luottovakuutuksen avulla. Luottovakuutuksen käytön lisääntyminen pitkittyneiden taloudellisten häiriöiden aikana viittaa siihen, että yhä useammat yritykset ovat pikkuhiljaa ymmärtäneet riskienhallinnan tärkeyden.

Onko strategia hiottu kuntoon vai oletko lähellä tippua?

Yritysten on oltava tietoisia omien asiakkaidensa kaupallisten luottoriskien muutoksista ja varauduttava niihin. Yritysten mahdollisuudet saada kohtuuhintaista rahoitusta saattavat heikentyä entisestään tulevina kuukausina. Tämän seurauksena maksuviivästysten, maksuhäiriöiden ja jopa maksukyvyttömyyksien todennäköisyys vain kasvaa.

Nyt siis kannattaa olla hereillä. Rohkaisemme kaikkia suhtautumaan optimistisesti tulevaisuuteen, mutta huonompia uutisia vastaan voi ja kannattaa varautua.

Pääset lukemaan Atradiuksen uusimman talousennusteen täältä.

 

Share this article on

Read more