<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-MJ45R64" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Vietnam tips png

Share this article on

8 tärkeää vientivinkkiä Vietnamiin

Mitä sinun on tiedettävä, kun käyt kauppaa vietnamilaisten yritysten kanssa 

Viime vuosikymmenen aikana Vietnamista on tullut teollisuusinvestointien tärkein kohde - se on päihittänyt muut Kaakkois-Aasian maat, kuten Indonesian, Malesian, Thaimaan ja Filippiinit.  

Vietnamista on tullut niin houkutteleva kohde sekä sijoittajille että viejille. Alhaisemmat työvoimakustannukset, helpot toimitusketjut, vapaakauppa ja vakaa poliittinen tilanne tekevät maasta houkuttelevan sijoituskohteen. 

Kaupankäyntiin vietnamilaisten yritysten kanssa tai tuotteiden myyntiin Vietnamin markkinoilla liittyy kuitenkin myös omat riskinsä ja haasteensa. Siksi pyysimme riskienhallintaiimiämme Vietnamisssa kokoamaan yhteen parhaat vinkkinsä, joiden avulla voit välttää yleisimmät virheet Vietnamin markkinoille tultaessa.  

 

1) Taustatutkimus on välttämätön menestyksen kannalta

Ennen kuin viet tuotteita tai palveluita Vietnamiin, on tärkeää tutkia maan yrityskulttuuria ja taloutta. On todella tärkeää ymmärtää paikallisen yrityksen toimintaa ja maksukäyttäytymistä. Voit lukea tästä lisää Atradiuksen vuosittaisesta Vietnamin maksukäytäntöbarometristä: B2B-maksutapojen trendi, Vietnam 2023 | Atradius  

Erilaiset sääolosuhteet, tottumukset sekä kulutuskäyttäytyminen eri puolilla maata johtavat siihen, että tuotteiden menestys vaihtelee alueittain. On tärkeää ymmärtää maassa vallitsevat kulttuurierot. Tämä voidaan tehdä tekemällä asianmukainen markkinatutkimus ja kohdentamalla myynti selkeästi oikeille markkinasegmenteille. Esimerkiksi Vietnamin eteläosassa on korkeampi BKT ja se on teknisesti kehittyneempi kuin maan keski- ja pohjoisosat, joten jotkin tuotteet saattavat menestyä hyvin etelässä mutta epäonnistua pohjoisessa.  

 

2) Tutustu paikalliseen byrokratiaan

Huolimatta Vietnamin hallituksen merkittävistä ponnisteluista menettelyjen yksinkertaistamiseksi, ulkomaiset sijoittajat ja viejät kokevat, että byrokratia on edelleen haasteena. Tämä koskee erityisesti tullimenettelyjä, tuontisäännöksiä ja asiakirjavaatimuksia, joista viejien on oltava tietoisia ,ja joita heidän on noudatettava. Lisäksi ohjeasiakirjojen nopeat muutokset/päivitykset ovat toinen este, joka viejien on kohdattava.  

 

3) Ensimmäiset kaupat uusien asiakkaiden kanssa kannattaa toteuttaa harkiten, jotta voidaan minimoida mahdolliset riskit

Vietnamissa on yleistä käyttää remburssia (L/C) maksutapana, ja kaikki yritykset voivat hakea sitä helposti pankista. Luottovakuutus tarjoaa kasvavaa suojaa viennissä Vietnamiin, erityisesti tilanteissa, joissa ostaja maksaa avoimella laskulla. Sopimusehdot on laadittava selkeästi, sillä oikeudenkäynnit voivat olla hyvin aikaa vieviä. Ennen avoimen tilin avaamista suosittelemme, että tutustut asiakkaaseen turvallisten kauppojen kautta. 

 

4) Varaudu maksuviivästyksiin

Maksuviivästykset eivät ole harvinaisia Vietnamissa, joten on parasta kerätä kokemusta kauppakumppaneista ennen kuin kasvatat avoimen tilin kauppaa. Myöhästyneet maksut (alle 7 päivää) ovat yleisiä paikallisissa liiketoimissa, sillä yritykset näkevät tämän keinona käyttää toimittajan varoja ja parantaa omaa kassavirtaansa. Velalliset maksavat yleensä, mutta eivät aina näe tarvetta maksaa heti.  

 

5) Vältä oikeudenkäyntejä

Jos sinun on perittävä maksamattomia velkoja, on yleensä parasta sopia asia tuomioistuimen ulkopuolella. Usein saat paremman ja nopeamman tuloksen välttämällä oikeudenkäyntiä. Tämä johtuu osittain siitä, että konkurssilla on negatiivinen kulttuurinen mielleyhtymä. Ostajan ja myyjän välinen suhde on yleensä vahva, ja hyvin usein paras tapa ratkaista riidat ja periä rahat on yksinkertaisesti asioida suoraan asiakkaan kanssa. Samaan aikaan velkojen periminen oikeudenkäynnin kautta on usein pitkä prosessi. Toinen este on se, että velkojen periminen on laitonta, perintätoimistot eivät ole laillisia. Sinun on mentävä asianajajan kautta. Yleisesti ottaen paikallinen läsnäolo on suositeltavaa, jos se on mahdollista yrityksen perustamisvaiheessa. Atradius näkee usein, että yritykset, joilla on paikallinen läsnäolo, saavat maksun nopeammin. Mitä vahvempi suhde sinulla on asiakkaaseen, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on kotiuttaa myyntisaatavat. 

 

6) Valitse oikea kanava

Kaikki myyntikanavat eivät toimi kaikille tuotteille. Kanavan valinta riippuu tuotetyypistä, kohdemarkkinoista, kanavan kustannuksista ja saatavuudesta sekä siitä, kuinka paljon viejä haluaa valvoa ja tukea tuotetta. Kanavalla voi olla välikäsiä, kuten tukkukauppiaita, vähittäismyyjiä, edustajia tai välittäjiä, tai se voi olla suora. Jakelijakumppanin valinnassa keskeisiä arviointikriteerejä ovat yrityksen maine, taloudellinen vakavaraisuus, alueellinen kattavuus ja markkinointiosaaminen. 


7) Suorita Due Diligence -tarkastus, kun arvioit asiakkaidesi maksukykyä

Luottotietoja on suhteellisen helppo hankkia. Vietnamissa listattujen yritysten on julkaistava taloudellisia tietoja neljännesvuosittain. Tiedot ovat helposti saatavilla, mutta kannattaa olla tietoinen siitä, että julkiset tiedot ovat enimmäkseen verotustarkoituksiin, eivätkä ne aina vastaa todellista toimintaa. Jos siis harkitset riskin ottamista kaupankäynnistä avoimella tilillä vakuuttamattomien yksityisten yritysten kanssa, suosittelemme, että ostat taloudellisia lisätietoja hyvämaineiselta palveluntarjoajalta. On myös hyvä ajatus palkata paikallinen konsultti suorittamaan kauppakumppaneidesi Due Diligence -tarkastus, mukaan lukien niiden toimilupien, paikallisten sääntöjen noudattamisen ja luottokelpoisuuden tarkistaminen.  


8) Tiukat valuuttakurssin rajoitukset

Vietnam valvoo tiukasti valuuttatoimintaa alueellaan ja Vietnamissa asuvien osalta, mikä voi vaikuttaa tuonti- ja vientikauppoihin. Erityisesti Vietnamin dongia voidaan muuntaa ulkomaanvaluutaksi vain, jos muuntaminen liittyy sallittuun liiketoimintaan ja jos liiketoimesta on tositteet. Vaikka muuntaminen olisikin sallittua, Vietnamin keskuspankki (SBV) valvoo tiukasti valuuttakurssia. Tämän vuoksi ulkomaiset viejät voivat joutua kohtaamaan joitakin maksuviivästyksiä (yleensä 1-2 kuukautta) vuoden lopussa, koska valuutansiirtoja tiukennetaan, kun Vietnamin hallitus rajoittaa valuutan (erityisesti Yhdysvaltain dollarin) ulosvirtausta.  

Share this article on

Read more