<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-MJ45R64" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
D4 - Market volatility - how to prepare for economic and geopolitical risk

Share this article on

Markkinoiden epävakaus - miten varautua taloudellisiin ja geopoliittisiin riskeihin?

Elämme aikaa, jolloin suuria taloudellisia mullistuksia tapahtuu useammin kuin koskaan. Tapahtumat, jotka normaalisti tapahtuisivat kerran tai kaksi vuosisadassa, tapahtuvat nyt vuosikymmenen sisällä.

 Viime vuosina olemme nähneet globalisaation tarinan uuden luvun alkavan, kun Yhdysvaltojen ja Kiinan välinen kauppasota on kärjistynyt ja Brexitin aiheuttamat kauppavaikeudet ovat lisääntyneet. Pandemia paljasti useita talousjärjestelmämme haavoittuvuuksia, ja sitä seurasi Euroopassa sota, joka on koetellut toimitusketjujen kestävyyttä entisestään.

Samaan aikaan ilmastonmuutos on alkanut näyttää hampaansa lisääntyvien sään ääri-ilmiöiden myötä, ja maailman suurvallat taistelevat harvinaisista maametalleista, teknologiasta ja metalleista, joita tarvitaan vihreässä siirtymässä.

Miten yritykset voivat siis valmistautua seuraavaan tapahtumaan? Miten voit yritysjohtajana suojata yrityksesi suurimmilta taloudellisilta riskitekijöiltä?
 

Jatkuva inflaatio

Vaikka inflaatio on hidastunut vuoden 2022 jälkeen, se on edelleen suhteellisen korkea. Inflaatio heikentää osaltaan ostovoimaa, ja se on erityisen vaarallinen yrityksille, joiden on vaikea siirtää hinnankorotuksia eteenpäin. Siksi asiakkaidesi luottokelpoisuutta arvioidessasi kannattaa käyttää aikaa sen selvittämiseen, missä määrin he ovat alttiita hinnankorotuksille ja missä määrin hinnankorotukset vaikuttavat heihin.

Taantuma

Inflaation torjumiseksi keskuspankit ympäri maailmaa ovat nostaneet korkoja. Se on tehokas lääke, mutta ei ilman sivuvaikutuksia. Korkeammat korot vievät jälleen yhden palan ostovoimasta ja vaikeuttavat uuden pääoman hankkimista.

Lopulta jotkin taloudet voivat ajautua taantumaan. Taantuma yhdistettynä korkeaan korkotasoon voisi vaikuttaa erityisesti voimakkaasti velkaantuneisiin yrityksiin ja kuluttajavetoisiin yrityksiin. Tällaisia yrityksiä kannattaa pitää erityisen tarkasti silmällä.

Samalla on hyvä muistaa, että konkurssilukuja nähdään usein eniten taantuman loppuvaiheessa. Luottopolitiikkaan kannattaa siis kiinnittää tarkkaa huomiota, kun asiat alkavat taas kirkastua.

Kauppasotien ja geopoliittisten jännitteiden kärjistyminen.

Tullit ja pakotteet ovat todellisuutta nykyisessä globaalissa kauppamaisemassa. Yritykset voivat käyttää erilaisia strategioita, kuten tuotantolaitosten siirtämistä muualle ja "ystäväsiirtoja". Tärkeintä on pysyä valppaana kansainvälisen geopolitiikan kehityksen suhteen ja ryhtyä positiivisiin toimiin yrityksenne etujen turvaamiseksi.

Vihreä siirtymä

Siirtyminen puhtaaseen energiaan ja muihin nettonollatoimiin tarjoaa monia jännittäviä mahdollisuuksia. Ne voivat kuitenkin olla myös uhka erityisesti yrityksille, joiden tuotteet ovat vanhentumassa (kuten polttomoottoriajoneuvojen osien toimittajat), ja yrityksille, joilla ei välttämättä ole pääomaa investoida siirtymiseen ja jotka voivat joutua kärsimään C02-verotuksesta tai muista seuraamuksista.

On hyvä olla tietoinen kaikista vihreään siirtymiseen liittyvistä haasteista, jotka voivat vaikuttaa asiakkaidesi kassavirtaan. Vihreää teknologiaa hyödyntävät yritykset voidaan joskus arvostaa hyvin korkealle, vaikka niiden tulos ei olisi ollut positiivinen.

Tuntematon uhka

Ennen pandemiaa kukaan ei osannut ennustaa, että virus muuttaisi maailmantaloutta. Ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan harva olisi uskonut, että Euroopassa olisi jälleen yksi suuri sota. Emme tiedä, onko seuraava suuri tapahtuma kybersota, ilmastonmuutos, tekoäly vai jokin muu.

Siitä huolimatta paras tapa varautua tällaisiin riskeihin on ottaa aktiivinen asenne luotonhallintaan ja kehittää luottopolitiikka, jossa otetaan odottamattomat asiat huomioon.

Lue lisää luottovakuutuksestamme täältä.

 

Share this article on

Read more