<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-MJ45R64" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Germanys competetiveness at risk photoshop

Share this article on

Saksan kilpailukyky on uhattuna - Katso, mitä se tarkoittaa yrityksellesi

Saksan on yhtäkkiä ollut vaikea kilpailla maailmanlaajuisesti, ja useat puhuvatkin avoimesti deindustrialisaatiosta. Mutta onko tilanne todella niin paha, ja mitä se merkitsee maan kaupallisille riskeille? Saksa-asiantuntijamme Reinhard Grawe vastaa kysymykseen tässä artikkelissa. 

Viimeisen puolen vuoden aikana Saksan taloutta koskevat kielteiset uutiset ovat kasaantuneet. Saksaa on haastettu samanaikaisesti usealta eri puolelta. Maa on erittäin riippuvainen energian ja raaka-aineiden tuonnista korkeiden hintojen aikana. Geopoliittiset jännitteet ja maailmantalouden epävarmuus ovat jarruttaneet vientiä erittäin vientiriippuvaisessa taloudessa. Samaan aikaan sekä Yhdysvallat että Kiina haastavat Saksan kunniakkaan autoteollisuuden siirtyessään sähköautoihin. 

Kehitys näkyy useissa keskeisissä luvuissa, jotka kertovat kilpailukyvyn tilasta. OECD:n laskelmien mukaan vain Argentiinan BKT kehittyy Saksaa huonommin vuonna 2023. Samaan aikaan suorat ulkomaiset investoinnit Saksaan vähenivät 50 prosenttia vuonna 2022, vienti Kiinaan on laskenut 7,5 prosenttia vuodesta 2018, ja 60 prosenttia saksalaisista yrityksistä odottaa tuoreen tutkimuksen mukaan vientinsä olevan tänä vuonna pienempi kuin vuonna 2022. 

Saksalaisen asiantuntijamme Reinhard Grawen mukaan kilpailukyvyn heikkenemisestä huolimatta ei vielä ole merkkejä deindustrialisaatiosta. 

"Kansainvälinen kilpailukykymme on tällä hetkellä vaarassa ja paineen alla, ja on melko selvää, että meillä on paljon haasteita ja työtä tehtävänä. Toisaalta emme vieläkään näe Saksassa suuntausta kohti ratkaisevaa deindustrialisaatiota. Teollisuustuotannon osuus BKT:stä on pysynyt suhteellisen vakaana (noin 20 prosentissa) jo useiden vuosien ajan." 

 

Haasteellisimmat toimialat 
Kemianteollisuuden kehitys on usein varhainen varoitus muille teollisuudenaloille, ja Saksan kemianteollisuusyhdistys arvioi, että alan liikevaihto laskee noin 14 prosenttia. Reinhard Grawen mukaan tämä on selvä varoitus muille teollisuudenaloille. 

Autoteollisuudella on edessään valtava siirtyminen sähkömoottoreihin, ja se on kärsinyt toimitusketjuongelmista pandemian seurauksena. Samaan aikaan kysyntä kasvaa, mutta samaan aikaan maailmantalous ja kysyntä ovat heikkoja. Vuoden 2023 ensimmäisten 9 kuukauden aikana tuotanto on kasvanut 22 % vuoteen 2022 verrattuna. Se on kuitenkin edelleen 13 % jäljessä vuoden 2019 tasosta. Ala on siis paranemassa, mutta matalalla tasolla. 

Myös rakennusalaa on tärkeää seurata tarkasti. Yritykset joutuvat kohtaamaan korkeita korkoja, korkeita materiaalikustannuksia ja pulaa ammattitaitoisesta työvoimasta. On kuitenkin tärkeää huomata, että alasektoreiden välillä on suuria eroja. Esimerkiksi infrastruktuurin ja teollisuuden alalla toimivilla yrityksillä menee suhteellisen hyvin. Lähinnä asuinrakennuksia rakentavat yritykset ovat vaikeuksissa, ja vuoden 2023 ensimmäisellä vuosipuoliskolla tilaukset vähenivät 30 prosenttia. Riskien näkökulmasta vuosi 2024 voi siis olla haastava, vaikka asuinrakentamisen alalla on potentiaalia menestyä pitkällä aikavälillä hyvin vahvan kysynnän ansiosta. 

Vähittäiskaupan liiketoiminta on nykyisin akuutissa vaarassa korkean inflaation, kuluttajien heikon luottamuksen ja sähköiseen kaupankäyntiin siirtymisen vuoksi. Vuonna 2023 on tähän mennessä tapahtunut 4 prosentin lasku, ja sähköisen kaupankäynnin kasvu on pysähtynyt. Atradius on havainnut alan konkurssien lisääntyneen merkittävästi. 

Maailmantalouden heikkous ja ammattitaitoisen työvoiman puute vaikuttavat erityisesti koneteollisuuteen. Tilaukset ovat vähentyneet 12 prosenttia tämän vuoden toukokuusta heinäkuuhun. Odotamme tuotannon laskevan 2 % sekä vuonna 2023 että 2024. Yritykset käyttävät kuitenkin suhteellisen paljon kapasiteettiaan (89 %), mikä antaa niille hyvän aseman, ja Reinhard Grawe ei siksi ole kovin huolissaan alan konkursseista, vaan odottaa alan kehityksen jatkuvan suhteellisen vakaana. 

 

Yhä useammat ja suuremmat konkurssit 

Finanssikriisin jälkeen konkurssien määrä laski Saksassa tasaisesti, ja tämä jatkui pandemiaan asti, jolloin konkurssien määrät vähenivät jyrkästi valtion tuen ansiosta. Vuodesta 2022 alkaen konkurssien määrä alkoi jälleen nousta, ja viime kuukausina vauhti on kiihtynyt. Viimeksi lokakuussa konkurssien määrä kasvoi 22,4 prosenttia viime vuoden vastaavaan kuukauteen verrattuna. 

Vuoden 2023 ensimmäisellä vuosipuoliskolla Saksassa meni konkurssiin 8400 yritystä, mikä on 16 % enemmän kuin vuoden 2022 ensimmäisellä vuosipuoliskolla. Konkursseista aiheutui yhteensä 13 miljardin euron saamiset, mikä on 33 % enemmän kuin vuonna 2022.  

"Kesäkuussa konkurssien määrä nousi korkeammalle tasolle kuin ennen pandemiaa. Vuonna 2023 näemme edelleen suhteellisen jyrkkää kasvua konkurssien määrässä, erityisesti muodin ja vähittäiskaupan alalla", Reinhard Grawe sanoo ja lisää, että tasoa ei pitäisi vielä pitää jonkinlaisena katastrofina vaan pikemminkin paluuna pandemiaa edeltävään normaaliuteen. 

 

Share this article on

Read more