<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-MJ45R64" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Risiko 2025 hero

Share this article on

Tässä ovat yritysten suurimmat riskit vuonna 2025

Ensi vuoden talousnäkymät ovat epäselvät. Atradius tuo selvyyttä tilanteeseen analysoimalla yritysten kohtaamat riskit vuonna 2025.  

Epävarma maailmanpoliittinen tilanne, erityisesti kauppasodat, on tulevaisuuden suurin uhka. Yritykset joutuvat varautumaan siihen, että korkeat tullimuurit voivat yllättäen muuttaa toimintaympäristöä ja johtaa jopa konkursseihin.   

Kauppasodat hidastavat maailmankauppaa ja talouskasvua, mikä vaikeuttaa yritysten toimintaa entisestään. Markkinoilla on suurta epävarmuutta, mutta on tärkeä muistaa, että kriiseistä voi myös syntyä uusia mahdollisuuksia. 

Korkojen lisäleikkaukset ovat välttämättömiä, jotta maailmantalous saadaan jälleen liikkeelle, mutta ensi vuonna on olemassa selvä vaara, että odotettavissa olevat koronalennukset jäävät vaatimattomammiksi kuin aluksi ajateltiin, jos tullimuurit kiihdyttävät inflaatiota ja jos Yhdysvaltojen talous jatkaa noususuhdannettaan. Tämä on Atradius Suomen maajohtajan Juhani Laitalan mukaan haaste.  

”Eurooppalaiset yritykset joutuvat kauppasodan seurauksena vaikeaan tilanteeseen. Niiden on valittava hitaamman kasvun ja pienentyneiden markkinoiden välillä tai kohdattava lisääntyvän inflaation aiheuttamat kustannukset. Rangaistustullit ja matalat korot voimistavat tätä dilemmaa”, hän sanoo.  

Korkojen laskua tarvitaan erityisesti EU:ssa, jossa kilpailukyky on haastettu. Tämä asettaa meidät tilanteeseen, jossa Euroopan suurimmat vientimarkkinat kamppailevat alhaisen kasvun kanssa, mikä on huono ajoitus aikana, jolloin vienti Yhdysvaltoihin voi joutua tullimuurien kohteeksi.   

 

Pidä näitä toimialoja silmällä  

 Vuoden 2025 näkymät konkurssien osalta ovat positiivisempia. Atradiuksen arvion mukaan konkurssimäärät normalisoituvat maailmanlaajuisesti, vaikka korkealla tasolla pysyvätkin. Suomessa odotamme tasaisempaa kehitystä, mutta haasteita on edelleen useilla toimialoilla.  Billede til finsk artikel

Rakennusalalla on ollut vaikeuksia, mutta tilanne näyttää paranevan kesään mennessä. Konkursseista on päästy, mutta riidat ja toimitusketjuongelmat ovat lisääntyneet. Mahdollisten koronalennusten ja elinkeinonharjoittajien avustuksen uudelleen käyttöönoton myötä näyttää siltä, että tilanne voi kääntyä kesään 2025 mennessä, jolloin ala saa toivottavasti kaivatun piristysruiskeen.  

Muuttuvat kulutustottumukset haastavat perinteisen vähittäiskaupan, erityisesti tekstiili- ja lastentarvikealan. Tämä näkyy myymäläverkostojen supistumisena ja työpaikkojen vähenemisenä. 

”Kulutustottumukset ovat pirstaloituneet, ja karkeasti sanottuna on niitä, jotka ostavat vähemmän tai enemmän käytettyjä tavaroita, ja sitten niitä, jotka tekevät ostoksia verkkokaupoissa. Esimerkiksi nuoret vanhemmat ovat entistä taipuvaisempia ostamaan käytettyjä tuotteita, mikä muuttaa vähittäiskaupan dynamiikkaa erityisesti lastenvaatteiden alalla”, Juhani Laitala sanoo ja lisää, että hän odottaa tämän suuntauksen jatkuvan  myös ensi vuonna.  

Elintarvikeala on suurten haasteiden edessä. Kustannuspaineet, hintojen nousu ja vientivaikeudet uhkaavat alan yrityksiä. Lisäksi kauppasodat lisäävät epävarmuutta. 

”Vuonna 2025 ennustamme lisää konkursseja etenkin eteläeurooppalaisissa elintarvikeyrityksissä. Lisäksi kauppasodat lisäävät epävarmuutta merentakaisilla markkinoilla, mikä vaikeuttaa yritysten toimintaa”, Juhani Laitala sanoo.  

Vihreä siirtymä vaikuttaa kaikkiin yrityksiin. Vaikka vihreät yritykset näkevät kasvumahdollisuuksia, investoinnit ovat suuria ja epävarmuus lisääntyy. Euroopan autoteollisuuden toimittajat ovat erityisen haastavassa tilanteessa sähköautojen kysynnän laskiessa ja kilpailun kiristyessä. 

”Vihreä siirtymä on käynnissä, mutta Eurooppa on jäänyt jälkeen Yhdysvalloista ja Kiinasta infrastruktuurin ja tukijärjestelmien puutteen vuoksi”, Juhani Laitala sanoo. 

 

Menestyminen muuttuvassa maailmassa 

 Kun tulevaisuutta on vaikea ennustaa, voit käyttää useita strategioita tappioriskin minimoimiseksi vaarantamatta kasvutavoitteitasi.  

Juhani Laitala korostaa, että luottoprosessin hallinta on ensiarvoisen tärkeää, jotta voidaan varmistaa yrityksen taloudellinen vakaus epävarmoissa olosuhteissa. Selkeät ja kestävät prosessit sekä luotettava tieto ovat välttämättömiä luottopolitiikan määrittämisessä ja luottopäätösten tekemisessä. 

”Vuonna 2025 on tärkeää keskittyä entistä enemmän dataan. Tulevaisuuden luottopolitiikkaa määriteltäessä pitäisi olla kyse todellisista tiedoista, ei tunteista ja mielipiteistä siitä, keitä tunnemme ja miten he yleensä käyttäytyvät”, hän sanoo.  

Laitalan mukaan myös pitkäaikaisen rahoituksen turvaaminen on tullut entistä tärkeämmäksi, kun pankit asettavat velallisille entistä korkeampia vaatimuksia.   

”Viimeisimmät tutkimukset ennakoivat pankkien kiristävän luottoehtoja entisestään. Pankit ovat jo tiukentaneet luotonantoa, eikä tilanteen odoteta helpottuvan lähiaikoina”, hän sanoo.   

Vuosi 2025 on hyvä vuosi miettiä vientimarkkinoita uudelleen.  Sitä ei tehdä yhdessä yössä, mutta koska monet Atradiuksen näkemät haasteet ovat rakenteellisia eikä niitä voida ratkaista lyhyellä aikavälillä, on tärkeää pohtia, mihin markkinoihin keskittyä tulevaisuudessa.   

”Perinteiset markkinat voivat olla yhä haastavampia. Siksi yritysten on tärkeää harkita laajentumista uusille markkinoille, jotta voidaan tasapainottaa riskejä”, Juhani Laitala sanoo.  

Viimeinen asia, jota kannattaa harkita, on panostaa enemmän varojen turvaamiseen, jotta liiketoiminta olisi kestävämpää. Omaisuus voi kuitenkin olla myös rahoituslähde, sillä omaisuutemme luo turvaa rahoituskumppaneillemme.   

”Yritysten rahoitusrakenteissa nähdään muutos, kun saatavien merkitys rahoituksen lähteenä kasvaa”, Laitala sanoo. 

Share this article on

Read more