<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-MJ45R64" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Billede til constructio (EB) 1 copy

Share this article on

Uusien suurten konkurssien lisääntynyt riski rakennusalalla

 Vuonna 2024 Suomen konkurssikehitystä uhkaa edelleen rakennusalan kriisi. Tänä vuonna on jo nähty useita merkittäviä konkursseja, ja riski suurempien konkurssien syntymiseen on kohonnut. 

"Kustannusten nousu on saanut monet rakennusalan yritykset ahdinkoon. Samaan aikaan olemme tilanteessa, jossa kysyntä on jäänyt jälkeen ja korkotason muutos on ollut suuri. Olemme nähneet, että riitatilanteet tai yhteistyökumppanin konkurssi voi helposti suistaa pienen tai keskisuuren yrityksen raiteiltaan, ja edellä mainittujen tekijöiden yhteisvaikutus voi aiheuttaa merkittävän riskin jopa alan suuremmille yrityksille", sanoo Atradiuksen riskienhallintajohtaja Markus Niinikoski. 

Niinikosken mukaan rakennusbuumia vauhditti useiden tekijöiden yhdistelmä. Ennen korkojen nousua lainaraha oli lähes ilmaista. Valtio käynnisti myös useita suuria hankkeita, joita täydensivät yksityisille kuluttajille suunnatut anteliaat verovähennykset.

Vuoden 2023 toisesta neljänneksestä alkaen markkinoilla on myös tapahtunut merkittävä hidastuminen, mikä on haastanut monet rakennusalan yritykset, jotka jo ennestään kamppailivat toimeentulosta. Valtiolla on rajalliset mahdollisuudet käynnistää uusia suuria infra- ja muita hankkeita julkisen talouden haasteiden keskellä.   

Yhä suuremmat yritykset kärsivät 
Myös konkurssiin menneiden yritysten koko kasvaa jatkuvasti. 

"Vuonna 2022 näimme lähinnä pienten yritysten menevän konkurssiin, vuonna 2023 konkurssiin meni enemmän keskisuuria yrityksiä, ja vuonna 2024 olemme jo nähneet suurtenkin yritysten kohtaavan merkittäviä vaikeuksia", Markus Niinikoski sanoo.

Valitettavasti suuremmat konkurssit aiheuttavat usein lisää konkursseja luoden eräänlaisen dominovaikutuksen. 

"Se on kuin heittäisi kiviä veteen. Pienet kivet saavat aikaan pieniä aaltoja, kun taas isot kivet saavat aikaan isompia aaltoja. Samalla tavalla tulemme todennäköisesti näkemään lisää konkursseja niiden yritysten vanavedessä, jotka ovat jo menneet konkurssiin vuoden 2024 alussa”. 

Realisoimattomat tappiot uhkaavat 
Vuodelle 2024 on kaksi suurta tuntematonta tekijää, kun on kyse rakennusalan konkurssikehityksestä. Ensimmäinen on realisoitumattomat tappiot, joita monilla yrityksillä on. Rakennusalan tappioiden laajuutta on vaikea ennustaa, sillä velkojen jälleenrahoittaminen on erityisen kallista korkeiden korkojen vallitessa. 

Korkotaso on toinen merkittävä tekijä. Niille, jotka muistavat yli 10 prosentin korkoajat, voi tuntua oudolta, että nykyinen taso voi olla yrityksille kohtalokas.  

"Kyse ei ole itse korkotasosta vaan siitä, että korot ovat nousseet suhteellisen nopeasti. Tämä tarkoittaa, että monien rakennuttajien kannattavuus on kärsinyt lyhyessä ajassa. Monet hankkeet eivät yksinkertaisesti ole enää kannattavia. 

 

Share this article on

Read more