<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-MJ45R64" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
D4 - Market volatility - how to prepare for economic and geopolitical risk-1

Share this article on

Yritysten yllä harmaita pilviä – oletko varautunut myrskyyn?

Syksy on saapunut, ja vuoden loppu lähenee vauhdilla. Tästä vuodesta tulee todennäköisesti parempi kasvun vuosi kuin mitä tammikuussa odotettiin. Ukkosta ei siis ole luvassa, mutta harmaita pilviä on varmasti näkyvissä.

Millaisilla varusteilla syksyyn oikein mennään?

Atradius on nostanut tämän vuoden globaalia BKT:n kasvuennustettaan 2,4 prosenttiin, mikä on merkittävä parannus aiempiin ennusteisiin verrattuna. Vuodelle 2024 odotamme vaimeaa 2,0 prosentin kasvua. Varovaiseen optimismiin on useita syitä.

Kiina poisti vihdoin Covid-rajoitukset, mikä vauhditti maailmankauppaa merkittävästi. Samaan aikaan sekä Yhdysvaltojen että euroalueen taloudet osoittautuivat suhteellisen vahvoiksi korkeiden energiahintojen edessä. Energian hinnannousu oli kuitenkin yksi tekijä inflaation kiihtymisen taustalla useissa suurissa talouksissa. Uskomme, että inflaatio on nyt ohittanut huippunsa ja laskee edelleen vuoteen 2024 asti. Keskuspankit ovat nostaneet korkoja inflaation hillitsemiseksi, ja tämä vaikuttaa vähitellen tulevina kuukausina.

Nämä ovat myönteisiä indikaattoreita, mutta on syytä korostaa, että väärä askel jompaan kumpaan suuntaan voi syöstä jotkin taloudet uuteen inflaatiokierteeseen tai jopa taantumaan. Taloudet ja talousalueet kamppailevat löytääkseen oikean tasapainon rahapolitiikan kiristämisen ja talouskasvun välillä. Korkojen nousu hillitsee inflaatiota, mutta heikentää samalla taloudellista toimintaa.

Vuotavatko saappaat?

Vaikka ennusteemme mukaan toiveikkuutta on ilmassa, monet indikaattorit osoittavat alaspäin. Maailmantalouden epävarmuus vaikuttaa väkisinkin myös tänne meille Pohjolaan. Yritykset ovat huolissaan, investoinnit ovat vähentyneet ja vientinäkymät ovat vaisut. On myös olemassa kasvava riski globalisaation purkautumisesta, sillä Kiinan ja Yhdysvaltojen väliset jännitteet lisääntyvät, ja Euroopan Unioni on alkanut suhtautua Kiinan motiiveihin entistä epäileväisemmin.

Kestääkö yrityksesi kassa korkeammat kulut ja riskit, jotka ovat seurausta epävakaista markkinoista?

Yrityksissä pitää varautua myös huonoihin aikoihin ja rakentaa liiketoiminnalle sen verran vahva pohja, etteivät myrskyt puhalla yritystä nurin. Ennakointi on kaiken A ja O, eli kannattaa hommata ajoissa kunnon varusteet, ellei halua kastua läpimäräksi. Esimerkiksi luottovakuutuksella turvaat myyntisaatavasi.

Miten käännät uhkat mahdollisuuksiksi?

Pääset lukemaan Atradiuksen uusimman talousennusteen täältä.

 

Share this article on

Read more